En porslinspionjär som också var amatörkonstnär

Målade akvareller med Lidköpingsmotiv och blommor i olja

Införd i NLT December 2004

Kända motiv från det gamla Lidköping är ofta målade av Marina Kylberg, Ulrik Strömberg eller Mikael Raatikainen. Men de är inte ensamma, många intresserade och duktiga amatörer har också förevigat Lidköping på sina dukar. Dessa sitter ofta uppspikade på väggar hos släktingar och vänner men är ofta värda att visas upp för en större publik. En av dessa amatörer hette C F Hartung (1868 – 1950), under hela sitt vuxna liv verksam som porslinsmålare. Ofta satt han också vid sitt staffli och målade, oftast blomstermotiv i olja, men också akvareller. Hartung kom till Lidköping 1900 som föreståndare och sakkunnig hos Nymans Porslinsmåleri och anställdes sedan att förestå måleriavdelningen på AB Lidköpings Porslinsfabrik ( ALP ), när den grundats och börjat tillverka eget porslin. Nymans hade importerat allt sitt porslin från Tyskland och England för att sedan förse det med vackra färger och mönster.

Hartung var född i Ystad, son till en invandrad tysk skomakare, och hade utbildat sig till porslinsmålare vid de ledande fabrikerna i Berlin, Böhmen och Sachsen och där lärt sig både traditionell och ny teknik inom yrket. Rörstrands och Gustavsbergs porslinsfabriker i Stockholm höll länge fast vid konventionella och lite gammalmodiga mönster, varför uppstickaren Nymans i Lidköping tack vare nya färger och modern dekor kunde tränga sig in på marknaden. Detta gjorde att planerna på att tillverka eget porslin snart väcktes i Lidköping och 1912 brändes det första porslinet i Lidköping. Det målades och dekorerades under överinseende av Hartung på ett sätt som svenska kunder uppskattade. Länge dröjde det inte innan fabriken växte och snart var det dags för ALP att köpa Rörstrand och flytta den fabrikens tillverkning till Lidköping. Sedan dess har Lidköping med fog kallats Sveriges porslinshuvudstad. Detta beror i hög grad på porslinsmålaren C F Hartung, han var den som först förde porslinskunskapen till Lidköping.

Både på Vänermuseet och på Rörstrandsmuseum finns vaser målade av honom och de vittnar alla om hans yrkeskunskap och konstnärliga begåvning. Det gör också de hundratals tavlor av honom som hänger i många Lidköpingshem.