Världen sedd från Falköpings horisont

Införd i NLT okt 2002

Med beundransvärd ihärdighet kommer signaturen Astrid Gogglesworth även i år ut med en ny bok. Den heter Varats eländiga mjukhet. En hussebok. Bakom den lite kryptiska titeln döljer sig det faktum att det på mänga av bokens sidor tassar, morrar eller spinner katter och det gör de i Falköping med omnejd. Eftersom denna består av samtliga kontinenter ger det författaren anledning att ventilera och kommentera stora och små händelser som timat i världen. Krister Brandt är författarens rätta namn och han är tydligen en stor kattvän, men den som köper hans bok för att få en handledning i katters skötsel blir lurad. Även om en del tips ges.

Besviken blir däremot inte den som vill ha en kåserisamling med aktuellt och roligt innehåll. Trots att Falköping är det nav kring vilket bokens värld kretsar, är det bara att hoppas att boken finner läsare även på andra sidan Ålle- och Mösseberg. Det är den väl värd med sin djärva och bisarra humor och sina satiriska skildringar av dagens och gårdagens händelser, även sådana av pseudokaraktär.

Självupplevt.

Likt flera författare spinner Krister Brandt på det självupplevda. Han har tydligen minnen av frustrerande upplevelser från sjukhus och apotek men påstår som kattägare att ”ett blodtrycksänkande medel som strykes över ryggen bör alltid finnas i huset. Det är mycket effektivt, fås receptfritt och har svans.”

Trivialiteter som författaren snubblat över och skildrar är olika händelser i sportens värld, liksom konsten att skriva vårtal, att öppna förpackningar, att överlista trilskande datorer och han ser med fasa resultatet av grävskopors härjningar i en trädgård. Lätt infam och blasfemisk blir skildringen av ett besök i Falköpings kyrka, där texten nämner Advent 007, Tanternas kyrka och Club Incontinental. Ett kapitel kallas Homo Zapiens och gisslar oss alla för att vi ideligen byter kanaler i TV, zappar.

Kända personer dyker också upp i boken, naturligtvis måste både Jan Guillou och Arn Magnusson uppenbara sig men de behandlas självfallet med ironi och ses lite von oben. Ovanifrån kommer också vädret och riktigt roligt är avsnittet som handlar om Norges bidrag till civilisationen. Det är naturligtvis meteorologen Tone Bekkested som avses. Vad bryr sig svenskarna om vädret, när hon vällustigt böjer sig ned och hämtar upp ett lågtryck från Skåne så att hela knät blir synligt?

Vackra foton.

Krister Brandt är en lärd man och han vill gärna visa det; litterära anspelningar, kända citat ur dikter och romaner förekommer ymnigt och han är förtjust i att leka med ord. Det är ofta nöjsamt men kan nog för många läsare bli en tyngande barlast. Och många sidor är rikt tryfferade med engelska och latinska ord; en del kapitelrubriker har också lånat namn från främmande språk, det känns lite onödigt.

Författaren är en skicklig fotograf, vilket han bevisar i boken; naturligtvis förekommer där många kattporträtt.

Varats eländiga mjukhet är en rolig bok, småleenden och gapskratt drabbar läsaren och träffsäkra iakttagelser roar. Författaren har låtit sig inspireras både av Thorsten Ehrenmark, Stig Claesson och Cello, men bäst är nog att portionera ut boken under en längre period, ett par avsnitt om dagen är nog en lagom ranson. Nästa bok kanske kan bantas till färre antal sidor?

Astrid Gogglesworth (pseudonym för Krister Brandt): Varats eländiga mjukhet. En hussebok.

Allt om Hobbys förlag. 318 sid.